Follow Us @soratemplates

miercuri, 21 mai 2014

Crangul de altadata....

Crangul de altadata....

Parcul Crang, binecunoscut de buzoieni si nu numai, e cel mai frecventat loc de promenada, indiferent de anotimp.
Nu multi stiu ca aceasta pretioasa podoaba naturala a orasului a fost facuta celebra de Ion Andreescu in puctura si Hortensia Papadat- Bengescu, in literatura. Ca actualul parc face parteface parte din renumitii Cadrii ai Vlasiei care se intindeau pana aproape de Palatul Comunal ( Biserica Sf. Ingeri- purta numele de Biserica din Padure), o demonstreaza chiar stejarul secular de pe Bd. T. Vladimirescu, in apropierea Colegiului " B.P. Hasdeu".
Si mai putin cunoscut este faptul ca anul acesta se implinesci 185 de ani de cand Crangul, propietate a Episcopiei Buzaului la vremea aceea, a devenit loc de promenada pentru copii, tineri indragostiti, bunici nostalgici.
Abia in 1850 domnitorul Barbu Stirbei l-a trecut in proprietatea orasului, ca gradina publica.
In 1890, in Crang au fost aduse trei statui, Leu si Porc salbatic, Leu si Caprioara si Calaretul atacat de Leu.
Restaurantul Crang a fost construit in 1897, intr-un stil arhitectural inspirat din casele taranesti din regiunea Chiojdu.Cam tot atunci,langa restaurant a fost amenajat lacul,cu o singura insula in centru,numita Insula Hotilor,si cu un pod pe care se putea ajunge pe insula.Pentru ca fanfara sa poata canta muzica de promenada, a fost inaltat un turn,pentru aprovizionarea cu apa a locuitorilor orasului.
Cu cateva zile in urma s-au implinit 130 de ani de la casatoria lui Spiru C. Haret cu frumoasa si tanara buzoianca Ana Popescu, incununarea dragostei dintre cei doi, infiripata pe Aleeile Crangului.

Si astazi Ingerul Iubirii zboara de la o inima la alta impletind fermecatoare povesti de iubire ce vor pastra vie amintirea aleilor din Crang.