Follow Us @soratemplates

joi, 15 mai 2014

TRADITII DE NUNTA BUZOIENE

Toate, dar absolut toate muzichiile cu versuri includ bautura: as mai bea un paharel, am baut si-o sa mai beau, as bea vinul cu borcanul
Asadar.
Cu o sambata inaintea sambetei nuntii, mirele se duce cu inelul de logodna si lantisor de aur la viitoarea mireasa, sa o cadoriseasca. Baieti, nu va puneti in genunchi la indemnul babelor, ca nu vă mai spală toată Bâsca de mistoul rudelor si amicilor barbati.
In saptamana dinaintea nuntii, chematorul si chematoarea (domnisorii de onoare, deh), tocmiti de miri, merg prin sat sa invite lumea la nunta. Cu plosca plina de rachiu. Chestia colorata cu ciucuri nustiu cum se cheama (later edit: cica se cheama bici, are clopotei care suna si trebe pazite in noaptea nuntii mai ceva ca mireasa).


 
In seara dinaintea nuntii, baetii si fetele vin la mire acasa ca sa bata brazii la poarta si sa presteze scara pisicii din panglici de hartie creponata

Varfurile sunt impodobite cu atentie. E un aspect important pentru
mai tarziu. Varful se intareste cu sârma, ca asa-i românul, inventiv si al dracu’.

Estimp, femeile si fetele arvunite din timp aleg foi de varza murata. Inainte vreme au fost taiati doi purcei sau un purcel si un vitel, iar Cornel, macelarul sef, a scos fripturile, suncile, soriciul si a tocat si potrivit carnea de sarmale. Tanti Lenuta Soimaru  aseaza comorile in tuciul mare
In sambata nuntii, dimineata, prietenii mirelui il aranjeaza (unul venise cu drujba la ras) si-l dau cu odicolon
A da, si bani la reverul smochingului






















Domnisoarele de onoare s-au ocupat de buchetele de flori

 
Dupa ce mirele s-a gatit, gasca pleaca “sa ia” nasii si invitatii lor. Acolo se bea nitel, canta acordeonistul, se mananca prajituri.
Dupa aia, gasca marita pleaca la mireasa acasa. Nasa si domnisoara de onoare gatesc mireasa, ii pun voalul. Mama miresei musai sa scoata intai doo mirese false, una batrana si una tanara, pentru a-l incerca pe mire. Ca sa-i dea mireasa corecta, se solicita o suma modica. Fratii mirelui negociaza la sange “cum baaaa, pai pe bani gasesc 100 de aci si pan la Lunci”. Lautarul canta ia-ti mireasa ziua buna, mamele din public si toate fostele mirese lacrimeaza. Hora miresei, soacra mica imparte cadouri. “Baiatu’ cu camera!” rosteste unchiul miresei, “ia vino aici sa prinzi faza asta” (nota: baiatu’ cu camera era Tapirul benevol, hihi)
In sfarsit, toata gasca pleaca la beserica, unde ajunge cu doua ore intarziere. Obiceiurile de la biserica nu le comentez, mie imi place numai aruncatul bomboanelor pentru copii, la Isaiia dantuieste.
In timp ce lumea e plecata, fetele ramase acasa se coafeaza si se dichisesc
Gata si biserica, hai acasa, nene, sa petrecem pana-n zori.
 Invitatii sunt asteptati cum se cuvine, de parintii mirelui, la poarta, cu sticla de lichior si respectiv rachiu
La sosirea acasa, nasa trebe sa stinga de tocul usii de la intrare cele doua lumanari, aprinse de preot la biserica si aduce aprinse acasa. Apoi urmeaza momentul turta: naşa comandase din timp o turta. Turta  se rupte in patru deasupra capului miresei iar bucatile se arunca in cele patru puncte cardinale. Invitatii tre sa le prinda si manance, spre noroc.
 Acum urmeaza momentul cu varful bradului, remember? Cica care dintre miri rupe primul varful bradului său, ăla o să aibe in casă banii (sic!) pe mână. Mireasa noastra, daca a văzut ca nu răzbeste cu vârful prins in sârmă, a rupt bradul de la jumate, scurt pe doi. Sile, ‘m pare rau, da’ tre sa dai banii pe mana nevestei si apoi sa ceri de-o bere (io adusesem si un cleste de taiat sârmă, din spirit de solidaritate, just in case).Nunta e oficial deschisa, mirii danseaza valsul miresei. De’acu poa’ sa vina aperitivul,Inainte de sarmale, vine sa cante si solistaDin cauza de lipsa de speteze, la masa se sta un pic curbat Gauss




Inainte de miezul noptii se fura mireasa. Mirele, daca vrea, trebe sa o rascumpere. Cu ce? Iezapt, cu beutura. La nunta noastra mirele a avut si de prestat o declaratie de dragoste in direct. Dap, fix de asta ii ardea lui atunci. teiubescmult, ce era sa zica.
Acuma urmeaza momentul “turnatului”. Mireasa le toarna apa de spalat nasului si socrului mare, cu sapun si prosop. Cumetrele ghiduse toarna pe furis in palmele nasului cenusa de soba, pamant sau galbenus de oo. Mireasa le da cate un pahar cu vin, astia il beau si apoi pun pe pahar cate o  bancnota (cat mai valoroasă) si il inapoiaza miresei. Astia sunt banii ei de buzunar 1.0.
Sarmale, friptura cu carnat si castraveti murati, hore, sarbe, invartite, ceardasuri, brasoveanca, musamaua, fedelesul, ofitereasca, dansul pe carlige, geampara. Undeva pe la miezul noptii se danseaza si gaina, aia care simbolizeaza dezvirginatul miresei, dar cum miresica noastra are deja copilas, am sarit peste ceremonie :) Gaina e impodobita de bucatareasa-sefa si ramane la naş, care da, ati ghicit, trebuie sa dea bani pe ea.
Mai la ziua se aduce tortul de la şosea, jumatate de sirop pe hainele celor ce s-au sacrificat
Cam aici e momentul cu covorul, ca mirii dau cado nasilor un covor si “alte cadouri”, dupa cum grait-a lautarul.
Urmeaza dezghiocatul miresei. Voal nexam, basma da. Cica numai mirele va avea dreptul sa-i vaza parul de aci inainte. Sanchi. De facut se face asa: se scoate voalul miresei (greu, ca are o tona de clame si fixativ in par), se scoate floarea din peptul mirelui si se pune la mireasa in cap, nasa incerca sa=i puna basmaua, mireasa o da jos de 3 ori, nasa ii strange basmaua si apoi o rujeaza si parfumeaza, dintr-o geanta care-i ramane cado miresei. Voalul se pune domnisoarei de onoare

La momentul asta femeile ii pun bani in decolteu miresei. Apoi mireasa ia la dans toti barbatii de la nunta, care mai intai trebe sa-si plateasca dansul, intr-o tava tinuta de nasa asezata pe un scaun. Astia sunt banii de buzunar ai miresei 2.0
S-apoi se striga darul: “varul din America a daruit mirii cu suma de…”
Si apoi gata, plecarea acasa.

Sarmale mai sunt.

Si NU s-a terminat. Ziua de dupa nunta, fosta mireasa tre’ sa se trezeasca devreme sa faca ciorba de potroace pentru invitatii ramasi acasa. Spala cele 200 de farfurii, 200 de furculite, 200 de pahare, 30 de carafe, 200 boluri de salate etc. Pune masa. Serveste lumea. Boieria s-a gatat. Mireasa daruieste oamenilor care au ajutat asa: prosoape baietilor si esarfe fetelor.