Cand are loc si in ce consta?
Festivalul
se desfasoara pe data de 3-4 octombrie in localitatea Berca din judetul
Buzau, organizarea fiind facuta de Consiliul Judetean Buzau, in cadrul
proiectului “Saptamana ECO la Buzau” in asociere cu Filiala Buzau a
ANTREC. Plescoi este satul renumit pentru reteta carnatilor precum si a
altor preparate traditionale. In cadrul evenimentului accentul se pune
pe produsele buzoiene cum sunt cele de panificatie, branza, dulciurile,
nelipsitul vin si nu in ultimul rand maretii carnati. Programul contine
concursuri pentru cei mici dar si pentru adultii curajosi. Unul contra
cronometru privind consumul carnatilor picanti din Plescoi “Fomila de
Plescoi” si al doilea constand in bautul de bere la fel contra
cronometru “Setila de Plescoi”. Acest festival reprezinta cel mai bun
prilej de a promova produsele romanesti traditionale, precum si doua
zile pline de voie buna si distractie acompaniate de gratarele incinse
si muzica populara specifica zonei. Iar ca vecinii de la Pietroasele sa
nu se supere putem adauga pe masa romanilor un vin de nota 10 stingand
astfel focul carnatilor de Plescoi
Cum fiecare serbare are istoria si semnificatia sa, de ce nu si Festivalul carnatilor de Plescoi s-ar
bucura de acest privilegiu? Legenda spune ca pe valea Buzaului o ceata
de haiduci s-au decis sa-si stabileasca tabara in acea zona. Pentru
hrana apelau la oile muntenilor prezenti la targurile din Buzau, iar
carnea era facuta carnati si pastrama pentru a evita prinderea acestora
cu “marfa” vie. Dupa cum bine se stie in prezent nu mai exista haiduci,
dar traditia prepararii carnii de oaie a fost preluata de catre sateni.
De ce credeti insa ca acest tip de carne are un gust putin sarat?
Explicatia vine de la zacamintele de sare aflate in subsolul dealurilor
buzoiene, iar prin procesul de evaporare al apei se depun cristale fine
de sare pe vegetatie, urmand a fi consumata de ovine.