Follow Us @soratemplates

joi, 27 martie 2014

Closca cu puii de aur-Dealul Istrita

Dealul Istrita (749 m) se afla in judetul Buzau, acolo unde Arcul Carpatic tinde a se curba catre miazanoapte. La poalele lui se intinde comuna Pietroasele sau „comuna muzeu” asa cum mai este denumita. Aceasta asezare se bucura de faima nationala si internationala prin faptul ca este locul unde a fost descoperit celebrul tezaur „Closca cu puii de aur”, dar si prin calitatea exceptionala a vinurilor de aici.
Tezaurul de la Pietroasele a fost considerat cel mai mare din lume pana in 1923, cand a fost descoperit mormantul lui Tutankamon.

Closca cu puii de aur a fost descoperita pe dealul Gruiu, din satul Badeni, in anul 1837 de catre doi sateni, Stan Avram (socru) si Ion Lemnaru (ginere), in timp ce extrageau piatra pentru a construi Seminarul Teologic Buzau. Initial se compunea din 26 de piese, din care au ramas 12, iar din cele 27 kg, azi au mai ramas doar 18. Originalul comorii se afla expus la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, iar in Muzeul de Istorie din Buzau este expusa o copie fidela a ei.